Wat is rond en roterend handelen nu juist?

Gepubliceerd op 11 januari 2021 om 13:46

In de buik ligt een baby steeds in een ronde vorm. De wervelkolom blijft ook na de geboorte nog een hele tijd deze C-vorm aanhouden.

We leggen de baby vaak plat op de rug, maar die moet hier echt aan kunnen wennen. Sommige baby’s ervaren dit als niet fijn, niet geborgen of niet veilig. Het is belangrijk hen dan ook oefenmomentjes aan te bieden hiervoor.

Langs de andere kant is het belangrijk om tijdens het verzorgen van je kindje ook de C-vorm te respecteren en hier ook naar te handelen. Dit noemen we ‘rond en roterend handelen’. Het geeft aan dat we bij handelingen die we stellen ervoor zorgen dat de baby zoveel mogelijk in die ronde houding blijft en we de bewegingen zoveel mogelijk draaiend uitvoeren. Dit heeft een positieve invloed op de bewegingsontwikkeling en de ontwikkeling van de houding bij je baby. Dit bevordert ook een goed contact tussen ouder en kind.

 

Belangrijk hierbij:

 

  • Zoals we al aangaven bij het basisbevestigend dragen, is het ook hier belangrijk om steeds het bekken goed te ondersteunen. De beentjes dienen zoveel mogelijk gebogen gehouden te worden.

 

  • Bij het oppakken van je baby draai je hem eerst op zijn zij alvorens hem effectief op te tillen. Eender waar je je kindje wil neerleggen, zorg er voor dat de billetjes steeds eerst de ondergrond raken. Dit geeft een veilig gevoel en is goed voor de houding.

 

  • Wissel de houding van je baby voldoende af.

 

  • Bij de verzorging zie je dat alles in draaiende bewegingen gebeurt. Zo draai je je baby bij het verversen eerst naar de ene kant en dan naar de andere om de pamper weg te halen. Je verschoont ook op deze manier. Bekijk het filmpje hieronder.

 

 

  • Als je de baby uit het bedje haalt, pak de baby dan op (stuitje en hoofdje en nekje gesteund) maar draai hem eerst wat op zijn zij. Ook bij het in bed leggen is het belangrijk om eerst de billen en de zij het bedje te laten raken.

 

  • Algemeen gezien is het belangrijk om de baby te laten bekomen van een verzorgingsmoment.

 

Wil jij graag meer weten over rond en roterend handelen en dit concreet kunnen toepassen bij jouw baby? Dan is mijn aanbod babymassage en baby yoga iets voor jou. Tijdens de sessies is ook rond en roterend handelen een onderdeel en leer ik je heel wat technieken aan om zo de wervelkolom van jouw baby'tje zo goed mogelijk te ontlasten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.