Waarom een visualisatieverhaal of kindermeditatie?

Gepubliceerd op 16 december 2020 om 20:49

Een visualisatieverhaal is een vorm van meditatie en zorgt ervoor dat je je hoofd kan leegmaken.

 

Ik ben hier een kleine twee jaar geleden voor het eerst mee in aanraking gekomen toen ik op zoek ging naar methodes om tot rust te komen voor mijn oudste dochter. Zij is een piekeraar en slaapt vaak moeilijk in.

 

We wisselen visualisatieverhaaltjes en massage op de rug af voor het slapengaan. Dit helpt haar om tot rust te komen, dingen los te laten en doet haar vaak beter inslapen.

 

Visualisatieverhalen of kindermeditaties bestaan voor verschillende leeftijden. Er zijn er korte die je al kan voorlezen voor kinderen vanaf vier jaar. Ze moeten dit allemaal niet perfect doen, maar het belangrijkste is eigenlijk dat ze er al mee in aanraking komen en dat kinderen stapje per stapje ervaren dat er rust in hun hoofdje komt.

 

De verhalen voor de grotere kinderen zijn natuurlijk wat langer en diepgaander. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een affirmatie. Affirmaties zijn zinnen die je kracht geven. Positieve woorden die bevestigen hoe je je wil voelen. Deze positieve zin en gedachte zal je door herhaling geloven en je eigen maken, vb “ik ben goed zoals ik ben”, “ik ben vol zelfvertrouwen”, … 

 

Tijdens zo’n verhaal vertoeft je kind (en jij misschien ook) even in een andere wereld. Het stimuleert de fantasie en creativiteit enorm. Kinderen maken een verhaal/film in hun hoofd terwijl jij dit verhaal rustig vertelt. Je droomt als het ware samen een droom. Het is een rustig en verbindend moment met z’n twee. Dit moment kan je overdag creëren als je kind er nood aan heeft of voor het slapengaan.

 

Nadien kan je napraten over het verhaal en vragen stellen vb hoe zag het er allemaal uit? Wat vond je er leuk aan? Hoe voelde jij je er bij? …. 

 

Het doel is zoals gezegd, rust brengen en de focus even op iets anders te richten dan alle voorgaande prikkels die je kind doen piekeren, niet doen inslapen, … Op langere termijn zien we dat kinderen zich beter kunnen focussen en zich bewuster zijn van hun gedachten, hun gevoelens, zichzelf. Dit is belangrijk voor de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind. Het helpt bij de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. 

 

En is dat niet wat we allemaal willen? Een kind dat zichzelf kent en op zichzelf vertrouwt!

 

Als je zelf geen inspiratie hebt om samen een droom te dromen en verhaal te vertellen, er zijn genoeg boeken die je daarbij kunnen helpen. RelaxKlets bevat al enkele verhaaltjes vanaf 4 jaar. RelaxKids heeft verschillende boeken en zij beginnen vanaf vijf jaar, afhankelijk van het boek.

 

Daarnaast zal ik tijdens de kerstvakantie op mijn instagrampagina @MillieBySofie regelmatig visualisatieverhalen voorlezen voor jou en je kind(eren) om zo rust te brengen bij jullie thuis. Het zijn geen gemakkelijke tijden geweest het afgelopen jaar, de spanning in huis stijgt al makkelijker nu we vaker met z’n allen thuis zijn en thuis werken.

 

Daarom wens ik jullie rust voor 2021 en help ik jullie er alvast een beetje bij.

 

Liefs, 

Sofie


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.